Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 7. oktober 2008

Bad moon rising

Islands statsminister Geir Haarde (eller, som han heter på norsk, norskættede Geir Haarde) holdt en tale i går ettermiddag der han sa at landet står i fare for å gå konkurs. Rett og slett.
De islandske bankene vakler etter en periode med aggresiv ekspansjon, for når kronekursen faller, vokser deres utenlandsgjeld til det uhåndterbare. I forrige uke kjøpte staten 75 % av aksjene i Glitnir for å redde banken fra konkurs; i går morges ble samtlige islandske banker suspendert fra Reykjavikbørsen; i går kveld vedtok Alltinget en lov som gir staten vide fullmakter til å gripe inn i bankenes handel og vandel, og i dag morges overtok myndighetene Landsbanki. "Nødloven", som ble til gjennom et bredt politisk kompromiss, vil også gjøre det mulig for regjeringen å overta alle private boliglån i en statlig husbank.

Islendingenes reaksjoner på krisen er, som så ofte ellers, uutgrunnelige. De som hadde det relativt trangt fra før - studenter og småbarnsfamilier i etableringsfasen - har allerede merket stigende renter og priser på pungen en stund. Folk med mer penger mellom hendene benytter anledningen - før prisene stiger ytterligere - til å handle som aldri før. Mange har også begynt å hamstre matvarer, i forvissningen om at alt vil bli enda dyrere. For det er ingen tvil om at Sagaøya går trangere tider i møte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar