Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 15. mars 2010

Islandske kilder

Litt av ideen med denne bloggen er å bruke islandske kilder. Mange av dem er derfor også på islandsk, men det finnes også en og annen på engelsk. Kildene faller i tre hovedgrupper: nyhetsmedier, offentlige nettsteder og private blogger. I utgangspunktet kunne man tro at først- og sistnevnte ville være de meste etterettelige, men i et land der de fleste store mediene er eid av de samme kreftene som kjørte økonomien i grøfta, med det offentliges velsignelse, er den rike islandske bloggosfæren ofte en vel så bra kilde til uavhengig informasjon. Nedenfor er mine favoritter.


Nyhetsmedier:
  • RÚV (Ríkisútvarpið), rikskringkastingen, lisensfinansiert statskanal med språk- og kulturbevarende formålsparagraf. Startet opp med radiosendinger i desember 1930 og tv-sendinger i 1966. Men helt fram til 1987 var torsdag tv-fri, et faktum som visstnok fortsatt gir ringvirkninger i form av livlig uteliv torsdagskvelder. I dag har RÚV em tv-kanal og to radiokanaler, men som det meste annet har redaksjonen måttet tåle mye nedskjæringer den siste tida.
  • Vísir.is er et mediehus som publiserer gratisavisen Fréttablaðið, en tv-kanalpakke (Stöð 2) og tre radiokanaler (med begrenset nyhetsverdi) som alle er eid av selskapet 365 Media som igjen er eid av turbokapitalist Jón Ásgeir Jóhannesson. Jón Ásgeir har vært en populær skyteskive i kjølvannet av kreppan og det er derfor liten grunn til å tro at mediene hans er den beste kilde til hva som EGENTLIG foregår på Island. Men neste på lista er ikke så mye bedre.
  • Morgunblaðið er islandske avisers gamle tante, som Aftenposten er det for norske. Konservativ abonnementsavis fra 1913 som pleide å regnes som etterettelig, og selve AVISEN for Reykjavikssosieteten. Men etter at "Moggan" ble kjøpt opp av fiskerinteresser fra Vestmannaeyjar og Davið Oddsson (!) overtok som redaktør, er det mange som trekker dens troverdighet i tvil.
  • DV (uttales "dje-vaff") er landets eldste avis med lang og kronglete historie under forskjellige navn. DV utgis av mediehuset Birtíngur, som ellers er dominerende på det islandske ukeblad-markedet. Birtíngur eies av en Hreinn Loftsson, som tidligere jobbet for Jón Ásgeirs selskap Baugur.
  • Viðskiptablaðið er et merkantilt ukeblad. Som humanist koster det meg en del å lese aviser på rosa papir (selv på nett), men jeg innser at det er vanskelig å unngå hvis man skal skjønne hva som skjer på Island.
  • Ellers er Iceland Review og Reykjavík Grapevine musts for den som vil følge med på Island uten å kunne islandsk. Men samtlige saker bygger på andre medier.
Noen blogger jeg leser jevnlig (oppdateres):
  • The Iceland Weather Report er den velinformerte og oppegående, engelskspråklige bloggen til freelance-journalist Alda Sigmúndsdóttir, som også er spaltist i The Guardian.
  • Sigrún Davíðsdóttir's Icelog er den nystartede høykvalitetsbloggen til RÚVs London-korrespondent. Får bare håpe hun fortsetter etter at lufta i øyeblikket har gått litt ut av Icesave-ballongen.
  • Iris Erlingsdóttir, islandsk journalist, skriver fornuftige kommentarer i Huffington Post.
  • Economic Disaster Area er en ujevn, men tidvis interessant engelskpråklig blogg skrevet av en Dadi Rafnsson.
  • IcelandTalks er et interessant, men ujevnt og ikke nødvendigvis alltid like etterettelig, prosjekt som tar sikte på å publisere ubekreftede rykter om ting avisene ikke skriver om - usignert.
  • Eyjan er en nyhetsportal basert på de tradisjonelle mediene, men omfatter også flere innflytelsesrike islandske blogger, blant andre Silfur Egils og Lára Hannas. Førstnevnte er vert for Islands viktigste debattprogram på TV, som går hver søndag formiddag (!); sistnevnte har bl.a. som prosjekt å dokumentere og tilgjengeliggjøre debattene derfra (inkludert engelskspråklige intervjuer med ulike eksperter om Icesave-saken).
Sist, men ikke minst, offisiell statistikk og informasjon. Flere av disse har også utmerkete sider på engelsk:
  • Hagstofa Íslands, det statistiske sentralbyrå, som har detaljert oversikt over de om lag 320.000 som bor på Sagaøya.
  • Seðlabankinn, sentralbanken, et must for den som er interessert i nøkkeltall for islandsk økonomi.
  • Alþingi (Alltinget). Parlamentets sider er detaljerte og omfattende (om enn noe ugjennomtrengelige) på islandsk, men de engelske (for ikke å snakke om de danske) sidene er nokså overfladiske. Men enkelte sentrale dokumenter, så som Icesave-avtalene, finnes kun her!
  • Stjórnarrád Íslands: Regjeringens nettsted publiserer sjelden noe interessant informasjon som ikke for lengst har vært lekket til pressen. De engelske sidene er totalt dominert av (utdaterte) Icesave-nyheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar