Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

lørdag 27. mars 2010

Dommedagsprofetier

Det er kanskje ikke å undres over at vulkanutbrudd avstedkommer dommedagsprofetier. Og denne gangen er det heller ikke helt tatt ut av lufta: Utbrudd i Eyjafjall har historisk sett alltid vært fulgt av utbrudd i nabovulkanen Katla. Og utbrudd i Katla-systemet kan i verste fall føre til iskalde vintre i Nord-Amerika, forgiftninger på de britiske øyer og revolusjoner i Frankrike...


Mbl.is skriver i kveld at "omverdenen frykter Katla-utbrudd", og litt news-googling bekrefter ganske riktig at verdenspressen er fylt av mer eller mindre realistiske worst case-scenarier knyttet til et eventuelt utbrudd i Katla.

Det beryktede 1783-utbruddet var riktignok ikke egentlig i Katla, men i Laki, ca. 10 mil lenger nordøst. Katlas ødeleggende konsekvenser har stort sett vært på en mer lokal skala. Men la oss ikke henge oss opp i detaljer på en dag som dommedag: Dette er noen av konsekvensene av 1783-utbruddet og klimakonsekvensene som fulgte det (i hovedsak fra Wikipedia):
  • Hungersnød på Island som forårsaket en tilbakegang i befolkningen på opp mot 25 %.
  • Kvelende varm og giftig smog-sommer i Europa som bl.a. skal ha medført 23.000 dødsfall av forgiftning i Storbritannia.
  • Fimbulvinter i Nord-Amerika: Mississippi frøs ved New Orleans.
  • En serie uår i Frankrike som medvirket til revolusjonen i 1789.
Den som lever får se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar