Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

torsdag 11. mars 2010

Presidentkupp på Island?

President Ólafur Ragnar Grímsson sørget for en konstitusjonell maktforskyvning på Island - fra Allting til president - da han nektet å skrive under på Icesave-loven i januar. Nå ryktes det at han leker med tanken om mer ekstreme virkemidler i maktkampen mellom regjering og president.

Under overskriften "Vil presidenten forbigå tinget?" refererer tabloidavisa DV i dag uttalelser som økonom Guðmundur Ólafsson kom med på den statlige radiokanalen RÁS 2 i går morges. Guðmundur hevdet å ha fra kilder som står presidenten nær at presidenten ikke er fremmed for tanken om å utnevne en utenomparlamentarisk regjering, dersom ikke en effektiv flertallsregjering dannes på Alltinget. I følge Guðmundur er regjeringen Jóhanna Sigurðardóttir nå i praksis en mindretallsregjering, etter at fem eller seks representanter fra regjeringspartiet VG (SVs søsterparti) har sluttet seg til opposisjonen (formodentlig med referanse til Icesave-saken).

Den islandske grunnloven gir tilsynelatende presidenten relativt stor makt til å utnevne og avsette ministre (paragraf 15), mens det skal 3/4 flertall på Alltinget og et flertall i en folkeavstemning til for å avsette presidenten (paragraf 11). Hvis det skulle komme til en maktkamp mellom Allting og president. Men så langt er det altså ingenting annet enn tredjehånds opplysninger fra en økonomilektor ved Islands universitet som tyder dét...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar