Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

søndag 21. mars 2010

Vulkanutbrudd på Sør-Island

Det har vært omfattende, men svak, jordskjelvaktivitet under Eyjafjall-breen på Sør-Island i en måneds tid nå, og for en times tid siden kom de første meldingene om at vulkanutbruddet er i gang. Aske faller fra oven i området og evakueringen av de nærliggende, flom-utsatte områdene er i gang. I og med at utbruddet har vært ventet i noen uker, og siden flommen - som utgjør den største dramatikken i forbindelse med sub-glasiale utbrudd - kommer noe senere enn selve utbruddet, vil det trolig ikke bli noe stort problem å få i hvert fall folk, forhåpentligvis også fe, i området i sikkerhet. Sist Eyjafjall-vulkanen hadde utbrudd var i 1821, og den gang var utbruddet relativt rolig. Mer (på islandsk) hos Visir, Morgunblaðið og RÚV (jeg lenker ikke til bestemte artikler nå, siden vulkanutbruddet kommer til å dominere nyhetsbildet i et par dager framover).

Bonus for de skuelystne: Rikskringkastingen RÚV har lenge drevet et web-kamera som overvåker vulkanen Hekla, 4 mil nord for Eyjafjallajökull. Heklas neste utbrudd har nemlig vært spådd i flere år nå. Web-kameraet står imidlertid i en slik posisjon at Eyjafjallajökulls utbrudd kan skimtes i bakgrunnen. Nå i natt kan man tydelig se lyset fra utbruddet som en lysrand på himmelen bak Hekla. Jeg aner ikke hvordan det kommer til å se ut i dagslys, og nettkapasiteten kan fort komme til å bli sprengt utover morgendagen, men et forsøk kan gjøres her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar