Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 15. mars 2010

Delte ut ulovlige lån mot bedre vitende

For en måneds tid siden sådde en dom i Reykjavik herredsrett tvil om valutalån - som var mye brukt særlig til bilkjøp mens den islandske kjøpefesten pågikk - overhodet er lovlig. Dommen ble anket til høyesterett, og noe endelig svar blir trolig ikke klart før til høsten. Men nå i helgen viste det seg at finansnæringens hovedorganisasjon her på Island tilsynelatende selv mente at valutalån var ulovlige - samtidig som dens medlemmer solgte slike lån i stor stil...!


Saken dreier seg om et ni år gammelt brev - trukket fram i lyset på Stöð 2-nyhetene lørdag kveld - fra finansorganisasjonen til Alltingets næringskomité. I brevet, som inneholdt kommentarer til et lovforslag, hevdet daglig leder av organisasjonen, Guðjón Rúnarsson, at valutalån - lån utbetalt i islandske kroner, men knyttet til fremmed valuta - ville være ulovlige dersom loven ble vedtatt uendret. Litt senere ble loven vedtatt uendret, og det er den som ligger til grunn for herredsrettsdommen fra forrige måned. I mellomtida har altså Guðjóns medlemsinstitusjoner utbetalt valutalån i tusenvis.

Guðjón hevder nå at det omstridte brevet pekte på behovet for en klarere lovtekst, og at det ikke slo fast at valutalån definitivt ville være ulovlige.

Iceland Weather Report har en engelskspråklig framstillinger av saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar