Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

fredag 12. mars 2010

Presserunde: Norge er hot, Sverige not

Dekningen av Icesave-saken i islandsk presse de siste par dagene fokuserer på holdningene til Islands nordiske naboer. Norge framstår som Islands støttespiller, Sverige som dets fiende, Finland dilter etter Sverige, og Danmark har ikke helt bestemt seg.

I et intervju med Aftenposten torsdag ettermiddag gikk Jonas Gahr Støre langt i retning av å frikople IMF-lånepakken, og Norges bidrag til denne, fra Icesave-striden. På et Island som etter folkeavstemningen har følt seg alene i verden, ble denne nyheten godt mottatt utover kvelden i går:

Først ute var Vísir, som refererte intervjeut med Støre litt før klokka 10 i går. I dag skriver nyhetsportalen om uenigheten som har oppstått mellom de nordiske landene i saken. Slik saken framstilles, setter Norge som eneste betingelse for Islandslån at IMF-planen følges, mens Sverige krever at også Icesave-striden er løst. Finland kommer i følge Vísir til å følge Sverige, mens Danmark står et sted midt mellom Norge og Sverige.

Morgunblaðið skrev om Aftenposten-intervjuet en drøy time etter at det var publisert i går morges, og kunne på kvelden melde at det lød som musikk i utenriksminister Össur Skarphéðinssons ører (med referanse til en uttalelse til Reuters).

Den samme Össur kritiserte derimot Sverige og finansminister Anders Borg skarpt i går. "Det Anders Borg sa, er en grov misforståelse av det folkeavstemningen dreide seg om" sa han til tabloiden DV, med referanse til Borgs uttalelse om at Island ikke kan løpe fra gjelda si. Saken er basert på et intervju i Svenska Dagbladet, som også Morgunblaðið refererer.

For øvrig har islandske medier ikke meldt om noen offisiell kontakt mellom Island og Storbritannia eller Nederland i løpet av den uka som har gått etter folkeavstemningen. Men flere regjeringsmedlemmer sier de håper på nye samtaler neste uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar