Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

søndag 7. mars 2010

Høyere oppmøte enn forventet

Jeg hadde vel trodd at det skulle gå raskt å få valgresultatet fra lille, velfungerende og teknisk avanserte Island. Men det endelige resultatet lar vente på seg. Været har gjort det vanskelig å frakte stemmene fra de omkring 50 stemmeberettigede på den lille øya Grimsey over til fastland, og det forsinker resultatet fra hele Nordøst-regionen, der bl.a. Akureyri befinner seg.

Ikke at det kommer til å bety noe for resultatet. Et overveldende flertall - nesten alle som har stemt, kan man si - har sagt nei til Icesave-avtalen fra oktober i fjor. Nei-flertallet er enda mye klarere enn de siste meningsmålingene tydet på.

Frammøteprosenten ser ut til å havne litt over 60 %. Dette er lavt til Island å være, men ikke katastrofalt lavt. Etter at statsminister Jóhanna nærmest oppfordret folk til å sitte hjemme, kunne man ha forventet et enda lavere oppmøte. Oppmøtet kan derfor tolkes som en mistillit til Jóhanna og regjeringen.

I det én region altså fortsatt mangler har 93,2 av de avgitte stemmer sagt nei, 1,8 ja. Resten er blanke eller forkastet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar