Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 23. mars 2010

12 medsammensvorne menn

Den lenge bebudede og sårt tiltrengte, men stadig utsatte Alltings-utredningen om bankkrisa på Island kommer 12. april, melder undersøkelseskommisjonen på sitt nettsted i dag. Forventningene er høye, ikke minst takket være bemerkninger og smålekkasjer fra kommisjonen selv. Lekkasjene har vært få, utover en liste på 12 hovedimpliserte, som figurerte i de uavhengige medier i begynnelsen av februar.

Alltingets undersøkelseskommisjon for bankkrisa ble nedsatt ved lov i desember 2008 og består av bare tre personer: høyesterettsdommer Páll Hreinsson, ombudsmann Tryggvi Gunnarsson og Yale-lærer i økonomi Sigríður Benediktsdóttir. Oppdraget deres har vært å gjøre rede for tildragelsene ved og årsakene til bankkrisa, med særlig fokus på de roller ministre, alltingsrepresentanter og embedsmenn har spilt. Utredningen, eller "Skýrslan", som den kalles her på Island, må altså skilles fra den økokrim-etterforskningen som blant andre Eva Joly jobber med.
 
Selve utredningen er en murstein: i følge kommisjonen fyller den drøyt 2000 sider som skal publiseres i ni bind. Disse vil være til salgs i bokhandelen, men publiseres også gratis på nettet.

I det store og hele har kommisjonen klart å holde innholdet i utredningen hemmelig. Den eneste egentlige lekkasjen var knyttet til en innlagt utredningsmekanisme der de som får hardest skulle få anledning til å se deler av teksten og komme med sin egen versjon. Den velinformerte bloggen Orðið á gõtunni hevdet tidligere i år at 12 personer hadde fått brev med tilbud om å uttale seg. Nemlig:
  • Geir H. Haarde (norsk-ættet og tidl. statsminister)
  • Ingibjörg Sólrún Gísladóttir (tidl. utenriksminister og leder for sosialdemokratene)
  • Árni M. Mathiessen (tidl. finansminster)
  • Björgvin G. Sigurðsson (tidl. næringsminister)
  • Bolli Þór Bollason (tidl. departementsråd på statsministerens kontor)
  • Baldur Guðlaugsson (tidl. departementsråd i Finansdepartementet)
  • Jónína S. Lárusdóttir (departementsråd i Næringsdepartementet)
  • Davíð Oddsson (tidl. riksbankdirektør, statsminister mm.)
  • Ingimundur H. Friðriksson (tidl. riksbankdirektør)
  • Eiríkur Guðnason (tidl. riksbankdirektør)
  • Jónas Fr. Jónsson (tidl. sjef for Finanstilsynet)
Den tolvte var det noe større usikkerhet om, men de fleste spekulasjonene gikk i retning av Jón Sigurðsson (også Finanstilsynsmann).

Den samme lista ble offentliggjort i løssalgsavisa DV. Den 12. april får vi se om den stemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar