Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

torsdag 25. mars 2010

En liten spionthriller (oppdatert 27. mars)

En litt mystisk sak dukket opp på Twitter i går og i dag: En serie meldinger fra varsler- og lekkasje-organisasjonen Wikileaks hevdet at organisasjonen var utsatt for en "aggresiv amerikansk og islandsk overvåkingsoperasjon". Saken har også øyensynlig en forbindelse til Norge og organisasjonen Skup. Spørsmålet er om Wikileaks bare er paranoide, eller om de også har grunn til det...



Dette er noen av Twitter-meldingene som tikket inn fra Wikileaks i løpet av en halvtimes tid i går morges:
  • WikiLeaks is currently under an aggressive US and Icelandic surveillance operation. Following/photographing/filming/detaining.
  • If anything happens to us, you know why: it is our Apr 5 film. And you know who is responsible.
  • Two under State Dep diplomatic cover followed our editor from Iceland to http://skup.no on Thursday.
  • One related person was detained for 22 hours. Computer's seized.That's http://www.skup.no/
  • If you know more about the operations against us, contact https://secure.wikileaks.org/
  • We have been shown secret photos of our production meetings and been asked specific questions during detention related to the airstrike.
  • We have airline records of the State Dep/CIA tails. Don't think you can get away with it. You cannot. This is WikiLeaks.
Bakgrunnen for saken skal være en Pentagon-video av et amerikansk luftangrep i Afghanistan i mai i fjor der 97 sivile ble drept. Opprinnelig skal Pentagon ha planlagt å offentliggjøre videoen selv, men ombestemt seg. Wikileaks har hevdet at de har videoen og er rede til å offentliggjøre den. Dette i følge Gawker. Det er for øvrig ingen hemmelighet - etter denne lekkasjen - at Pentagon ikke er spesielt begeistret for Wikileaks.

Det er litt mer uklart akkurat hva Islands påståtte engasjement består i. Wikileaks er en ivrig tilhenger av det islandske "Moderne media"-initiativet, og Wikileaks-redaktør Julian Assange har i den forbindelse blitt noe av en Islandsvenn. Hr. Assange var gjest på den norske SKUP-konferansen (SKUP står for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) sist lørdag, og det var altså på reisen fra Island til Norge i den anledning han hevder å ha blitt overvåket.

RÚVs nettsider har et oppslag om saken i kveld. De har vært i kontakt med Assange, som sier at en ung Wikileaks-medarbeider på Island ble anholdt og avhørt i 21 timer i forbindelse med Afghanistan-filmen. Mearbeideren skal også ha blitt vist bilder som åpenbarte at Assange ble overvåket. Wikileaks skal ha skrevet brev til både amerikanske og britiske myndigheter og bedt om en forklaring.

Men for øvrig har ikke Wikileaks lekket noen nye opplysninger i saken.

Oppdatering 27. mars kl. 23: RÚV melder i kveld at islandsk politi sier at de denne uka arresterte en innbruddstyv med en PC som vedkommende hevdet tilhørte Wikileak, og at dette er den eneste forbindelsen politiet kjenner til mellom dem selv og Wikileaks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar