Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 17. mars 2010

Luftvåpen til leie på Keflavik?

Fréttablaðið skriver i dag at det private selskapet ECA Program, som øyensynlig spesialiserer seg i treningsopplegg for luftvåpen, ønsker å etablere seg på Keflavik. Selskapet har planer om å investere for NOK 10 mrd. på Island, i følge Fréttablaðið, og venter nå på tillatelse fra islandske styresmakter. Hjemmesiden til selskapet siganliserer at det er på vei til Keflavik.

ECA Programs plan er å etablere et vedlikeholds- og tjenestesenter for sine tjue-talls russiske jagerfly (produsert av Sukhoi, for den det måtte si noe). Herfra skal selskapet tilby militærøvelser til sine kunder, som i hovedsak er NATO-land og andre vestlig-orienterte land, slik som Japan, Singapor og Australia. Dette i følge direktør Melville ten Cate. Han er har håp om at en tillatelse vil foreligge i løpet av sommeren, slik at virksomheten kan være i drift og 80 islandske arbeidsplasser opprettes i løpet av året.

ten Cate forsikrer at verken hans ansatte, flyene de bruker eller øvelsene de arrangerer er bevæpnet. Likevel: kombinasjonen privat militærorganisasjon, russiske jagerfly og gammel NATO-base høres ikke helt betryggende ut...

Les mer på Vísir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar