Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 3. mars 2010

Icesave: Kontakt i London, uro i Reykjavik

Islands Icesave-forhandlere befinner seg stadig i London i håp om å komme fram til en løsning med briter og hollendere som kan forhindre en folkeavstemning lørdag. Utfallet av folkeavstemningen er gitt (jf. opinionsgraf fra mbl.is) og regjeringen synes derfor den er poengløs. Men opposisjonen murrer.

Visir.is meldte kl. 12 i dag at det Islands forhandlingsdelegasjon, som ledes av den amerikanske juristen Lee Buchheit, har nye møter med britene i dag. Samtaler pågikk gjennom dagen i går, men britenes posisjon var da fortsatt "svært skuffende" i islandske øyne, i følge Morgunblaðið. Like fullt ønsket briter og nederlendere videre møter i dag, i følge den samme kilden. Det er foreløpig ikke kommet fram noen opplysninger i islandsk media om hva som har skjedd på dagens møter.

Her hjemme i Reykjavik er det imidlertid klare tegn til økt konfliktnivå. De siste ukene har Icesave-forhandlingene bygget på et bredt politisk forlik, og partilederne for samtlige Alltings-partier har vært holdt løpende orientert. Ettersom tiden renner ut blir det selvfølgelig stadig vanskeligere for forhandlingsdelegasjon og regjering å følge opp overfor opposisjonen. Lederen for det nest største opposisjonspartiet, Framsóknarflokkurinn, gikk i går ut og kritiserte manglende oppfølging fra regjeringen. I går kveld skal opposisjonen i følge Visir ha stanset et planlagt islandsk forhandlingsutspill. Morgunblaðið spekulerer i dag på - under henvisning til nettsiden til en Alltingsrepresentant fra regjeringspartiet De venstre-grønne - om det har oppstått et tillitsbrudd mellom Islands forhandlingsdelegasjon og opposisjonen hjemme.

En annen kilde til konflikt er regjeringens antydninger om at folkeavstemningen kan bli utsatt eller avlyst. Lederne for de tre opposisjonspartiene gikk i går ut i RUV og advarte regjeringen mot å utsette eller avlyse. Hvis regjeringen trosser denne advarselen, risikerer de at det partipolitiske klimaet forverres, og at framtidige Icesave-forhandlinger dermed vanskeliggjøres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar