Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 16. mars 2010

Kaupthings kreditorer

Wikileaks offentliggjorde i går kravene til Kaupthings konkursbo. Blant de større kreditorene finner vi Norges bank, i tillegg til internasjonale størrelser som Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse, Morgan Stanly, Barclays og Commerzbank AG. Men veldig mange av de drøyt 28 000 kravene ser ut til å komme fra "vanlige" sparere og investorer.

Fristen for å fremme krav i konkursboet etter den største av de islandske bankene gikk ut 30. desember i fjor og lista over krav ble lagt fram for kreditorene på et møte i her Reykjavik 29. januar i år. De som ikke er parter i saken, har heller ikke innsyn i kravene (og så vidt jeg vet, er offentlighetsunntakelsen mye strengere i slike saker på Island enn de fleste andre steder). Men det sier seg selv at sannsynligheten for lekkasjer er relativt høy når lista omfatter 28 167 krav.

Wikileaks begrunner lekkasjen med at "[t]he document is important because it reveals billions in cash, bonds and other property held with Kaupthing by wealthy investors and asset hiders from around the world..." Og det er mulig at det skjuler seg finansskandaler i dette drøyt 500 sider store dokumentet. Men det er ikke åpenbart. Hovedparten av de s,å og mellomstore kravene kommer tilsynelatende fra privatpersoner som har lidd større eller mindre personlige tap. Denne lekkasjen har således mye av den samme interessen som offentliggjøring av likningen: du kan sjekke hvor mye naboen din hadde i Kaupthing.

I den øvre enden av kravskalaen dominerer multinasjonale konserner, pensjonsfond, storinvestorer og finansinstitusjoner. Blant disse finner vi altså Norges bank med fem krav som til sammen beløper seg til ca. NOK 77,5 mill. norske kroner etter dagens kurs. Dette er en del mer enn de NOK 17,5 mill. Statens pensjonsfond utland (oljefondet) oppgir som markedsverdi på sine obligasjoner i Kaupthing per 31. desember 2009. Men det er vel uansett ikke sannsynlig at fondet får dekket hele kravet, tatt i betraktning at de samlede krav til Kaupthings konkursbo er på nesten NOK 340 mrd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar