Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 22. september 2009

Hvalfart

De klassiske hvalfangstskutene Hvalur 6 og Hvalur 7 som ligger i Reykjavik gamle havn ser ut til å ha sett bedre dager, men faktum er at Islands kommersielle - og kontroversielle - hvalfangst blomstrer frodigere enn på lenge.
Noe av det siste forrige regjering gjorde før den gikk av, var å fatte beslutningen om at kommersiell hvalfangst skulle gjenopptas for første gang på 20 år- som et "f*** you!" til sin etterfølger, den rød-grønne koalisjonen. Til tross for sin internasjonale (sosialdemokratene) og miljøvennlige (de venstre-grønne) profil, våget ikke koalisjonen å gjøre om denne beslutningen, som tross alt var populær på Island, og til nå har dette kostet 117 finnhvaler livet. En god del av dem er tatt av Hvalur 8 og Hvalur 9, søsterskipene til rustholkene på bildet (og rederiet, Hvals AS, har nå til sammen 15.000 hval-liv på samvittigheten siden oppstart like etter krigen). Foreløpig ser det ut til at denne fornyede hvalfarten ikke har skadet turistnæringen, som er en annen vekstnæring for tida (selv om alle engelsk-språklige resieguider gjør et stort poeng ut av å advare mot de restauranter som serverer hvalkjøtt). Det store spørsmålet er hvor alt dette hvalkjøttet blir av - 117 finnhvaler er en del kjøtt...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar