Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

søndag 1. februar 2009

Kasserollerevolusjonen

Revolusjonen er et faktum på Island. I hvert fall ville vi ha kalt det en revolusjon i Norge, hvis regjeringen gikk av og skrev ut nyvalg etter massive demonstrasjoner. Heller ikke på Island er dette daglig kost, selv om regjeringen her har full anledning til å skrive ut nyvalg. Slik skjedde det, dag-for-dag:


  • Fredag 23. januar annonserte statsminister (og norsk-ættede) Geir Haarde fra det konservative Selvstendighetspartiet 1) at han hadde strupekreft og kom til å trekke seg som partileder, og 2) at han foreslo nyvalg den 9. mai.
  • Mandag 26. januar ble det klart at koalisjonsregjeringen mellom Selvstendighetspartiet og Samfylkingen (sosialdemokratene) går av, etter at det i lange tider har vært holdt demonstrasjoner mot dem utenfor Alltinget.
  • Tirdsag 27. januar ga president Ólafur Ragnar Grímsson lederne av henholdsvis Samfylkingen og Venstrepartiet-Grønne i oppdrag å drøfte grunnlaget for en mulig mindretallsregjering som kan styre fram til nyvalg er avholdt.
  • Søndag 1. februar ble den nye, rød-grønne regjeringen utnevnt med Jóhanna Sigurđardóttir som statsminster. Hun skal være verdens første åpent lesbiske statsminister (en påstand som unektelig får en til å spekulere litt på hvem skaplesbe-statsministrene er...) Den nye mindretallssregjeringen regjerer fram til nyvalg skal holdes 25. april.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar