Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 10. februar 2009

Kong Daviðs siste dager

Island er i teorien en republikk, men det har sine småkonger som styrer sine riker med tilsynelatende eneveldig makt. Én av dem er Davið Oddsson, mangeårig leder av det konservative partiet, borgermester i Reykjavik 1982-1991, statsminister 1991-2004, utenriksminister 2004-2005 - og et av de fremste symboler på høyreklanens kameraderi på Island.
I 2005 trakk han seg tilbake fra politikken og trådte inn i det han sikkert anså som en mer tilbaketrukken stilling som leder av sentralbankens styre. Men hvor lenge var Adam i paradis? Da kreppan traff Island i oktober, utpekte Davið seg naturlig nok som den fremste syndebukk: ikke bare var han øverste ansvarlig for en forfeilet pengepolitikk, han hadde også som partileder og statsminister vært en av de viktigste ideologer og arkitekter bak den islandske turbo-kapitalismen. Selv mener han imidlertid at han ikke har gjort noe galt, og han ser ingen grunn til å gå av - selv om regjering og befolkning uttrykker massiv mistillit til ham (les Daviðs egen versjon i svar til regjeringens anmodning om avgang her.) Alltinget forhandler i disse dager om en ny lov sentralbankslov, og det er for lengst klart at Davið kommer til å måtte gå som en følge av denne. Men inntil videre klamrer han seg altså til taburetten - mens skrangleorkesteret utenfor sentralbanken gjør sitt beste for å forstyrre arbeidsdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar