Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 5. januar 2010

Presidentens nei

Det heteste tema rundt omkring i de tusen heiturpotturer i tida framover blir dagens president-veto mot Icesave-avtalen. Krisestemningen er plutselig like sterk her som den var i de dramatiske dagene rundt bankkollapsene i oktober 2008.

For å rekapitulere: Icesave var en islandsk nettbank som gikk med i dragsuget av islandske bank-konkurser høsten 2008. Den islandske stat garanterte 100 prosent for alle islendingers innskudd, men ikke for innskudd utenlands, og i særdeleshet ikke i England og Nederland, der små og store sparere hadde satt til sammen betydelige summer i nettbanken. England og Nederland kompenserte til dels "sine" sparere, og krevet pengene tilbake fra Island. Det var ved denne anledning Gordon Brown tok i bruk terrorlovgivning mot Island. Siden har saken antatt mer diplomatiske dimensjoner, og den islandske regjering har brukt så å si et år på å forhandle fram en tilbakebetalingsavtale. Avtalen ble endelig vedtatt på Alltinget 30. desember, og Island så endelig ut til å kunne begynne på den lange veien mot økonomisk gjenreisning.

Trodde man. Inntil i dag, da presidenten, "av hensyn til folket", bestemte seg for å legge saken ut til folkeavstemning. Utfallet av folkeavstemningen blir etter alle meningsmålinger å dømme nei, og hva som da skjer videre i saken er helt i det blå. Kanskje stopper IMF, under press fra Storbritannia og Nederland, låneutbetalingene til Island. Kanskje går regjeringen av. Kanskje kommer Selvstendighetspartiet, som bærer ansvaret for finanskrisa generelt og Icesave-fadesen spesielt, atter til makten. Kanskje kommer presidenten i sin misforståtte kjærlighet til folket til å stanse alle upopulære regjeringsavgjørelser i tida framover. Og hvordan Islands økonomi da skal gjenreises, er vanskelig å forstå... Spenningen er i hvert fall ikke over på Sagaøya!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar