Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

fredag 11. juni 2010

Revolusjonens røst

Tirsdag inntar Reykjavíks nye flertallskoalisjon - parodipartiet Besti flokkurinn og det sosialdemokratiske Samfylkingin - rådhuset i Reykjavík. Siden det største av de to ikke har noe partiprogram, er det umulig å vite hva vi har i vente. Men det går an å gjette, for eksempel på bakgrunn av Besti flokkurinns valgløfter og forslagene som har kommet inn til den nyopprettede, digitale forslagskassa http://www.betrireykjavik.is/. Og hvis dét ikke går, er en siste mulighet å kjøpe seg den kommende borgermesterens beste komedier, som butikkene reklamerer for, og se om man klarer å trekke noen politiske visjoner ut av dem.

 
Besti flokkurinns valgløfter inkluderte blant annet (rangert etter antatt grad av gjennomførbarhet):
  • Isbjørn i Húsdyragarðurinn (dyreparken)
  • Rusfritt Allting innen år 2020 (en vits som henspiller på sosialdemokraten Sigmundur Ernir Rúnarsson, som var åpenbart beruset på Alltingets talerstol i august i fjor)
  • Gratis håndklær i byens bad
  • Bompengering mot vestkantforstaden Seltjarnarnes
  • Disneyland ved Nordens hus
  • Mindre gjeld for familiene
Isbjørnen syns jeg velgerne må kunne forvente. Et rusfritt Allting burde vel også være overkommelig, selv om det er uklart hvordan Reykjavik rådhus skal kunne medvirke til det. Gratis håndklær er noe mer av en utfordring, på grunn av kommunekassas slunkne beskaffenhet. Kanskje kunne de finansieres med bompengeringen, men der begynner vi å nærme oss den svært lite realistiske enden av skalaen. Riktignok ligger det en viss rettferdighet i et slikt forslag, siden den velstående befolkningen i sove-vestkand-byen Seltjarnarnes daglig skummer fløten av Reykjaviks kommunale tilbud, men slipper billig unna utgiftsmessig. Det er likevel vanskelig å se for seg at den bil- og frihetselskende islandske befolkningen som blir berørt, vil finne seg i en slik grov innskrenkning av bevegelsesfriheten. Så langt finnes det bare én bomstasjon på Island, og den er ikke videre populær. Disneyland er selvfølgelig ikke aktuelt, og husttandenes gjeld har ikke Reykjavíks folkevalgte noen innflytelse på.

Så til den andre kilden for mulig kommunepolitikk i tida framover. Forslagene har strømmet inn til nettportalen betrireykjavik.is de siste par ukene, og de seks mest populære forslagene (man kan nemlig like eller ikke like forslag, omtrent som på Facebook) er for øyeblikket:
  1. Nettside der beboere kan be om utbedringer i strøket sitt (1246 for - 9 imot)
  2. Søsken i samme barnehage (1147 for - 9 imot)
  3. Flere sykkestier i alle bydeler, ikke bare i 101 og 107 (1114 for - 56 imot)
  4. Hyppigere bussavganger og bedre ruteplan (925 for - 27 imot)
  5. Utnytte arbeidsledige individer bedre (926 for - 65 imot)
  6. Gjøre det mulig å ta med sykkel på bussen (782 for - 23 imot)
Også her er det enkelt å forutse - av budsjettmessige grunner - at det er nullkost-forslagene som har en sjanse. Nr. 1 er jo på sett og vis på plass allerede, i og med den elektroniske forslagskassa. Resten er vel mer eller mindre realistiske, med mindre Besti flokkurinn finner en ny finansieringskilde.

Kanskje like greit å kjøpe inn Jón Gnarrs filmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar