Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 1. juni 2010

Skyggebystyret

I mangel av noe politisk program har kommunevalgets seierherre i Reykjavík, Besti flokkurinn, opprettet en idébank på internett der byens borgere kan komme med, og stemme på hverandres, forslag til tiltak for en bedre by. Samtidig er partiet i dialog med sosialdemokratene (Samfylkingin) om grunnlag for et nytt kommunestyre, blant annet basert på forslagene fra "Skyggebystyret".

På nettstedet betrireykjavik.is inviteres nå Reykjaviks befolkning til å komme med "ideer til flertallsdrøftingene mellom Besti flokkurinn og Samfylkingin". Alternativt, eller i tillegg, kan man gå inn og stemme for eller imot forslag som andre har kommet med. Et av de mest populære forslagene i skrivende stund er for eksempel "Flere sykkelveier i alle bydeler, ikke bare 101 og 107". 168 har stemt for dette forslaget, 22 imot (!)

Det kan altså virke som det ennå ikke har gått opp for Besti flokkurinn at politikk ikke først og fremst handler om å ha gode ideer, men å prioritere mellom dem. Kanskje var situasjonen i Reykjavík en annen i 2007, da (lånte) penger fløt relativt fritt omkring og ethvert initiativ kunne regne med økonomisk støtte fra minst én av de senere så skandaliserte bankene. Historien har med all mulig tydelighet, skulle man tro, vist at denne situasjonen ikke var bærekraftig, og dét er selvsagt mye av grunnen til at islandsk politikk nå, mer enn noengang før, handler om harde og nådeløse prioriteringer.

Men man skal lete lenge blant de hittil 108 forslagene som har kommet inn fra Skyggebystyret etter forslag som kan bidra til å spare penger eller løse vanskelige prioriteringsspørsmål. Den nye nettportalen er mer av det samme som byens borgere ba om da de valgte Besti flokkurinn på lørdag: ren underholdning. Det spørsmålet som demokratiske valg vanligvis, andre steder i verden, er instiftet for å gi svar på, vet vi fortsatt ingenting om: Hvordan skal byen styres de neste fire årene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar