Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

tirsdag 18. mai 2010

Beste partiet størst i Reykjavík

På en meningsmåling offentliggjort 17. mai ligger Besti flokkurinn ("Det beste partiet") an til å få flest stemmer i det forestående lokalvalget i Reykjavík. Partiet er (bokstavelig talt) en parodi på et politisk parti, så vi får vel håpe folk ikke mener alvor i dagens meningsmåling.

Besti flokkurinn ble stiftet av komikeren og skuespilleren Jón Gnarr. Selv om han ikke sier det rett ut, antar man at den opprinnelige hensikten bak partiet var å parodiere forholdene i reykjavíksk politikk, og kanskje politikk og politikere mer generelt. Partiprogrammet henter i følge partiets hjemmeside det beste fra alle andre partiprogrammer. Jón Gnarr skal i følge Iceland Review ha uttalt at hans beveggrunner for å gå inn i politikken er personlige: han vil ha en komfortabel jobb, et stort kontor og en bra lønn.

Parodi eller ikke: Besti flokkurinn driver en slags valgkamp (sjekk for eksempel denne valgkampvideoen), og den gir resultater. På dagens meningsmåling sier 36 prosent  av de spurte at de vil stemme på Besti flokkurinn. Høyrepartiet Sjálfstæðisflokkurinn får på den samme meningsmålingen 31 prosents oppslutning; sosialdemokratene Samfylkingin 18 prosent; mens de venstre-grønne får 11 prosent.

Så får vi se om Reykjavík-politikken blir noe mindre av en parodi om dette blir valgresultatet den 29. mai.

PS: I Reykjavíks naboby Kópavogur stiller søsterpartiet Næst besti flokkurinn til valg...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar