Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 31. mai 2010

Demokrati gjort til (g)narr

Besti flokkurinn og partileder Jón Gnarr har vunnet kommunevalget i Reykjavík. I lørdagens valg fikk Besti flokkurinn 34,7 % av stemmene og 6 bystyrerepresentanter. Høyrepartiet Sjálfstæðisflokkurinn fikk 33,6 % og 5 representanter; sosialdemokratene Samfylkingin 19,1 % og 3 representanter og det rødgrønne partiet Vinstri græna 7,1 % og 1 representant. Ingen andre partier blir representert i det påtroppende bystyret.

Valgresultatet må selvfølgelig først og fremst tolkes som et nederlag for de sittende partier: et flertall av byens befolkning har større tiltro til en gjeng komikere og musikere uten politisk erfaring eller program, enn til de sittende, etablerte partier.

Men resultatet er også og ikke minst et nederlag for lokaldemokratiet. Frammøteprosenten i Reykjavík på lørdag var 63 %, noe som er et historisk lavmål og mer enn ti prosentpoeng lavere enn ved forrige kommunevalg. Hjemmesitterne utgjorde altså lørdagens klart største gruppering. Godt under halvparten - 43,7 % - av Reykjavíks stemmeberettigede befolkning stemte på et tradisjonelt politisk parti.

I og med at det seirende parti ikke har noe politisk program utover rene valgflesk-floskler som uansett ikke lar seg realisere med dagens budsjettsituasjon, er det nesten umulig å si hva som nå skjer. I teorien kan Sjalfstæðisflokkurinn og Samfylkingin gå sammen i en flertallskoalisjon, men av respekt for folkeviljen må nesten Besti flokkurinn få en sjanse - for det eneste som er klart når det gjelder folkeviljen, er at den vil forandringer. Jón Gnarr må da søke støtte hos enten Samfylkingin eller Sjalfstæðisflokkurinn, eller eventuelt i et enda bredere politisk kompromiss. Det siste jeg hørte var at det i morges var møte mellom Besti flokkurinn og Samfylkingin - et møte Jón Gnarr i beste fall forsov seg til, i verste fall bevisst sov over...

PS: Det gikk ikke fullt så bra for Besti flokkurinns søsterparti i nabobyen Kópavogur, Næst besti flokkurinn. De fikk "bare" 13,8 % og én enslig kommunestyrerepresentant. Dermed blir det neppe noe av forslaget om å slå sammen Reykjavík og Kópavogur til én by med navnet Reykó.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar