Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 5. mai 2010

Skýrslans skurker 2: Alle presidentens "Men..."


Øverst på islandske bestselger-lister ligger for tida usannsynlig nok en ni-binds offentlig utredning i A4-format: Alltingets undersøkelseskommisjon for bankkrisas "Foranledninger og årsaker til islandske bankers fall 2008 og beslektede hendelser" (Skýrslan). Jeg har ambisjoner om å viderebringe noen av utredningens hovedskandaler her på Island for viderekomne. I dag: Presidentens rolle.

Det går aldri så veldig lang tid mellom hver gang Islands jet-settende, men totalavholdende president Ólafur Ragnar Grímsson er involvert i en mindre skandale, så det var vel ingen som hadde ventet at han ikke skulle få sitt pass påskrevet på en eller annen måte i Skýrslan.

Nå ser det ut at han går relativt fri i rapportens hoveddeler. Som president har han rett og slett ikke hatt anledning til å spille noen direkte rolle i utformingen av lover, regler og politikk. Derimot får han sterk kritikk i et vedlegg (bind 8) fra en underutredning om det moralske ansvar for bankkrisa.

Moral-utredningen konkluderer med at presidenten bærer en stor del av dette ansvaret fordi han deltok så hjertelig i promo-skuespillet som ble iscenesatt rundt de islandkse finansvikingene og deres selskaper. Han kritiseres blant annet for å ha bygget opp og fremmet en myte om islendingers historiske og nedarvede overlegenhet, ikke minst på promoteringsreiser til utlandet i regi av de store bankene og de sentrale investorene. Han skal også ha blitt kritisert for dette mens det stod på, uten at dét endret hans atferd. Kort sagt: få var ivrigere deltakere i det islandske finanseventyret enn den gamle venstreside-politkeren Ólafur Ragnar.

Selv har han forutsigbart nok avvist kritikken i et intervju med statsradiokanalen Rás 2 (referert av Visir), og peker på det han hevder er flere faktiske feil i rapporten. Forsvaret hans fokuserte imidlertid mer på små, faktiske detalj-feil, enn på store, prinsipielle spørsmål rundt presidentembetets funksjoner og rolle.

Andre har derimot hengt seg opp i de sistnevnte spørsmål. Regjeringen forbereder i disse dager et framlegg om etiske kjøreregler for presidentembetet, i tråd med anbefalinger fra Skýrslans underutredning. Opprinnelig var tanken at regjering og president skulle forberede et slikt framlegg i fellesskap, men etter at presidenten blankt avviste behovet for noe slikt, og sikkert litt fordi forholdet mellom regjering og president er temmelig kjølig for tida, er det sannsynlig at regjeringen må gjøre jobben alene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar