Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 26. april 2010

Rikdom uten eiendom

Islands rike finansvikibger fra 2007 sliter i dag. Ikke fordi de trenger å gi avkall på sin rikdom, men fordi det koster så mye mer slit å holde den unna futen og kreditorene. Men det lar seg gjøre. Island for viderekomne gir deg her oppskriften på hvordan.

Det vil si: denne oppskriften har jeg egentlig fra en av finansvikingene selv: matvare-, medie- og finanskonge Jón Ásgeir Jóhannesson. Jón Ásgeir var nylig på besøk i hjemlandet (fra sin faste adresse i London) for å se på vulkanutbruddet, og benyttet da en grå Range Rover fra 2005 (i tillegg, selvsagt, til helikopter).

Den islandske løssalgsavisa DV tok seg bryet med å sjekke Range Roveren mot bilregisteret, og oppdaget at den hadde hatt fem forskjellige eiere det siste året. Fire av disse fem eierne var selskaper kontrollert av Jón Ásgeir; den femte var Jón Ásgeir selv. Men hans eget eierskap varte bare de fem dagene det tok å omregistrere bilen fra ett selskap til et annet. Med andre ord: Alt tyder på at det dreier seg om Jón Ágeirs personlige bil - i gavnet. I navnet har han bare eid den i fem dager.

Flere av eierskiftene kom i forbindelse med at eierselskapet skiftet eier eller gikk konkurs. Det var Baugur Group, sentrum i Jón Ásgeirs imperium, som kjøpte bilen i 2005. På samme tid som Baugur Group gikk konkurs i februar 2009, ble Range Roveren skrevet over på Baugur Ísland, senere Hagar. Etter at det i februar i år ble klart at Arion bank (tidligere Kaupthing) akter å selge Hagar på det åpne marked, overtok Jón Ásgeir bilen, men bare i de fem dagene det tok ham å føre den over til medieselskapet 365 - der hans kone Ingibjörg Pámadóttir eier 90,2 prosent av aksjene. Det var også i grevens tid, skulle det vise seg, for i forrige uke tok økokrim arrest i Jón Ásgeirs eiendommer på Island.

Så det lar seg gjøre, men det koster litt energi og talent. Heldigvis er selskaps- og eiendomsforvaltning av denne typen nettopp det Jón Ásgeir kan best. Det var dette talentet som gjorde ham rik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar