Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 14. april 2010

Vulkanen verre enn forventet

Jeg sitter og ser på RÚVs ekstra nyhetssending i forbindelse med det nye vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull på Island. Utbruddet er mange ganger større enn utbruddet ved Fimmvörðuháls. Det har åpnet seg en to kilometer lang sprekk ved toppen av Eyjafjall, og smeltet brevann renner nedover på begge sider av vannskillet, men hovedsaklig nordover og ned i Markarfljót. En av de største bekymringene for øyeblikket er "folkevegen", vei nr. 1, som binder hele Island sammen i en ring. Ryker den, øker reisetiden (med bil) fra Sørøst-Island til Reykjavik fra knappe to timer til omkring ett døgn. Det kritiske punkt er brua over Markarfljót, vassdraget der hovedmengden av vannet renner. For å forsøke å redde den, har vegmyndighetene revet veien og således åpnet nye veier for vannet utenom brua. I tillegg er det en fare for at diker langs vassdraget ryker, slik at bebyggelse - men først og fremst sommerhus - blir truet. Området er evakuert.

Den umiddelbare faren er altså knyttet til flom. Etterhvert som isen smelter, vil aske og gasser fra vulkanen strømme friere, og dette kan få konsekvenser for bl.a. landbruk og flytrafikk. Men de eksperter som har uttalt seg så langt, sier utbruddet trolig er på sitt mest dramatiske akkurat nå. Samtidig understreker de at det er høyst usikkert hvordan tingene vil utvikle seg.

Forrige vulkanutbrudd i Eyjafjallajökull (1821) varte i et par år...

1 kommentar:

  1. Her i Norge har all flytrafikk blitt stengt grunnet vulkansk aske i atmosfæren; vil det si at vi risikerer et par år uten flyforbindelse?

    Og hva er det egentlig som holder Island over U-landstatus, forresten? Først kollapser økonomien, deretter følger en naturkatastrofe. Hva blir det neste? Statskupp?

    SvarSlett