Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

fredag 9. april 2010

Vulkanens første ofre

Vulkanen på Island krevde sine første to ofre tirsdag. Historien om de tre som kjørte av gårde for å se utbruddet og slapp opp for bensin midt ute i ingensteder, forteller en del om hvor nær og nådeløs villmarka er på Island.

Det ytre hendelsesforløpet ser ut til å være omtrent som følger:

Tre personer - en mann i femtiårene, en kvinne på rundt førti og en kvinne i trettiårene - bestemmer seg for å dra ut og se vulkanen om kvelden første påskedag. De låner seg en jeep og kjører ned til Fljótshlið, der tusener av andre også har vært på vulkanspotting de siste ukene. Men, formodentlig for å komme nærmere utbruddet og se bedre, kjører de videre inn i ingenmannsland langs veier som normalt er stengt for allmenn ferdsel vinterstid. Kl. 02:15 natt til mandag ringer mannen politiet og ber om assistanse fordi de har kjørt seg fast i en elv, men klarer ikke å gjøre presist rede for hvor han befinner seg. Kl. 05:30 på morgenen ringer han politiet igjen og sier at problemet er løst. En gang i løpet av mandagen slipper de opp for bensin, og mannen begir seg avgårde etter hjelp. I ett-tida natt til tirsdag blir de tre etterlyst av slektninger. Tirsdag morgen forlater også de to kvinnene bilen, men hver for seg. Kl. 15:30 blir den yngste kvinnen funnet i live etter en massiv leteaksjon. 20 minutter senere blir den andre kvinnen funnet død, bare 700 meter fra bilen. Kl. 21:30 på kvelden blir mannen funnet død.

Det har vært mange rare og dramatiske historier knyttet til vulkan-turismen. Redningskorpset har forgjeves forsøkt å stanse folk på vei opp den lange, harde fjellvandringen til utbruddet i skinnjakke og jeans, for så å måtte redde dem etterpå. En franskmann vadet Markarfljót, en av Islands største og kaldeste elver, for å få bedre utsikt, og slapp fra det med en forkjølelse. Et TV-team fra BBC forsøkte å kjøre på varm lava fra utbruddet, men måtte gi opp da dekkene tok fyr.

Men disse var alle utlendinger. Det mest overraskende med historien om den ene overlevende og de to døde er kanskje at den handler om islendinger. Islendinger flaskes opp på horror-historier om folk som fryser eller sulter i hjel i ødemarka. Deres mest populære vuggesang handler om den fredløse Halla som tvinges til å drepe sitt spedbarn på grunn av de ekstreme levekårene på høylandet. På Island gjelder fjellvettreglene fra det øyeblikket du passerer bygrensa. Og avstanden mellom bensinstasjonene, selv langs den asfalterte hovedveien rundt Island, er stor nok til at man fort vender seg til å fylle tanken hver gang man har sjansen.

Nå har de tre selv blitt en del av skrekkhistoriene de ikke tok tilstrekkelig hensyn til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar