Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

torsdag 15. april 2010

Unnskyldningen som druknet



"Undertegnede, Björgólfur Thor Björgólfsson, ber alle islendinger om unnskyldning for min part i eiendoms- og gjeldsballongen som førte til krisen i det islandske bankvesenet." Slik startet et brev til Fréttablaðið i går fra Islands rikeste mann i det som sikkert var planlagt som et velregissert pr-framstøt. Men det druknet i flommen fra vulkanutbruddet.

Björgólfur Thor er herostratisk berømt på Island som den rikeste av de rike i toppåret 2007 (i følge Forbes liste over dollarmilliardærer). Han startet sin klatring mot toppen sammen med sin far, som har fulgt ham siden, i bryggeribransjen i St. Petersburg, der et hardnakket, men ubekreftet rykte skal ha det til at han hadde forbindelser til russisk mafia. Etter atskillig suksess der fortsatte han lineært mot 2007-toppen med god og juridisk tvilsom hjelp av eierskap og lederskap av både banker (Landsbanki og Straumur) og medier. I 2007 eide og styrte han (fortsatt sammen med sin far) direkte eller indirekte et ekstremt nettverk av selskaper med tyngdepunkter innenfor legemidler og telekommunikasjon - pluss et engelsk fotballag. Mye av dette eier han fortsatt, selv om formuen åpenbart har krympet noe.

Etter finanskrisen har det vært stille fra Björgólfur Thor. Han har knapt gitt ett eneste intervju, på noen få unntak nær*. Inntil han i går strakte ut en mildt angrende og unnskyldende hånd til det islandske folk, i et innlegg han antakelig hadde håpet ville gi bred og positiv mediedekning.

Men før trykksverten var tørket, smalt det under Eyjafjallajökull, og Björgólfurs utstrakte hånd forsvant i flommen som fulgte. Og like greit var kanskje det.


*Ett slikt unntak var den islandske dokumentarfilmen Maybe I should have, der regissøren prøver å finne ut hvor det ble av alle pengene fra 2007, og Björgólfur svarer at penger av og til bare forsvinner, reiser til pengenes himmelrike!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar