Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 19. april 2010

Vulkanutbrudd på Island. Europa isolert

Den gamle historien om en britisk avis som skrev "Storm in Channel. Continent isolated" - litt sånn føles det i Reykjavik nå. For mens krigstypene preger europeisk presse etter vulkanutbruddet, går livet sin nokså normale gang her i den islandske hovedstaden.

Vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull preger selvfølgelig både mediebildet og praten i de tusen heitur-potturer. Det er dramatiske bilder som tikker inn fra askebeltet - av beitemark dekket av aske, veier ødelagt av flom og barn med støvmasker. Men det er de praktiske ulempene, og ikke katastrofe-scenariene, som preger det islandske mediebildet.

Islendingene er dessuten også en anelse stolte av vulkanutbruddet sitt. Hvis du spør dem om det, svarer de bagatelliserende nonchalant: mjoo-o, dette er selvfølgelig ille, men ikke verre enn vi er vant til. I virkeligheten er dette selvsagt mye verre enn noengang før i historisk tid. Et lite vulkanutbrudd som rammer mesteparten av Europas flytrafikk - dét styrker, på forunderlig vis, islendingenes selvbilde. Det skader ikke akkurat, heller, at askeskyen fra Eyjafjallajökull ser ut til å konsentrere seg om England og London, som fornærmet det islandske folk blodig da de høsten 2008 brukte terrorlovgivning mot den islandske stat.

Men i det store og hele merker vi ikke stort til vulkanutbruddet her i Reykjavik. Det er ingen aske i sikte, den europeiske flyproppen gir på kort sikt flere positive enn negative effekter ( på grunn av turister som sitter fast her og bruker tida på å legge igjen penger) og matvaresituasjonen er (inntil videre) tilfredsstillende. Så, pokker heller: vi skal nok stå denne over, også!

1 kommentar:

  1. Takk for sist. Morsom kommentar at det er Europa som er isolert. Torgny

    SvarSlett