Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

søndag 11. april 2010

Skýrslan

Mandagens store begivenhet her på Island - med mindre Katla plutselig skulle få utbrudd - er publiseringen av rapporten fra Alltingets undersøkelseskommisjon for bankkrisa. Den slippes litt før kl. 12:30 norsk tid, og det skal bli spennende å se hvor fort mediene og offentligheten klarer å trekke ut det vesentlige fra denne mursteinen på drøyt 2000 sider (5 bind i trykt utgave). Følgende meldinger som har kommet de siste dagene, illustrerer noen av de forventningene som knytter seg til rapporten, som rett og slett går under navnet Skýrslan ("Utredningen"):
  • Den er forhåndsutsolgt hos Islands største bokhandelkjede Eymundsson (RÚV).
  • Davið Oddsson, antatt sjefssyndebukk (og redaktør for den største avisa) har reist utenlands (Vísir).
  • Reykjavík bys teater "setter opp" hele utredningen, hvilket innebærer at 45 skuespillere bytter på å lese rapporten fra a til å, non-stop. Oppsetningen forventes å ta fra tre til fem døgn.
  • Justisminister Ragna Árnadóttir ba søndag kveld folk inntrengende om å bevare fatningen i forbindelse med Skýrslan, men gjorde det samtidig klart at politiet er satt i beredskap (Morgunblaðið).
Skýrslan er ikke et påtaledokument, men en redegjørelse for årsaker til kreppan med særlig fokus på politikere og høyere embetsmenn, som er gjennomført av et juridisk kompetent utvalg. Den kan derfor få juridiske konsekvenser. Men i morgen er det eventuelt bare gatas justis som dømmer.

1 kommentar:

  1. Etter å ha fått med meg hovedtrekkene i rapporten kunne jeg vært fristet til å erklære seier i diskusjonen med en felles venn, men jeg velger som vanlig å være "The better man"...

    SvarSlett