Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 14. april 2010

Vannet stiger


Akkurat da vi trodde det var over, begynte det for alvor. Vulkanen ved Fimmvörðuháls, mellom Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull, har lukket seg i løpet av de siste par dagene, og jordskjelvaktiviteten i området så ut til å ha dødd ut. Men klokka 11 i går kveld kom det en serie nye jordskjelv et stykke lenger sørvest, under selve Eyjafjallajökull, og litt senere gikk det ut evakueringsvarsel til beboerne i området. Tidlig i morges kom det meldinger om at fly hadde registrert røyk fra breen. I ni-tiden begynte man å registrerte en rask økning i vannstanden i lagunen under Gígjökull, en bre-arm av Eyjafjallajökull som strekker seg nordover og renner ut i Markarfljót, en av Sør-Islands største vannystemer (og sentrum for begivenhetene i Njåls saga).

Utbruddet de siste ukene var relativt udramatisk fordi det gikk klar av breområdene. Vulkanutbrudd under breer er atskillig mer dramatiske fordi de fører med seg fenomenet hlaup: Store vannmasser bygger seg opp under isen inntil trykket er sterkt nok til å sprenge seg vei ut i en potensielt ødeleggende flom. Slike flommer har formet store deler av Sør-Islands geologi, ikke minst de endeløse, paddeflate og stort sett livløse sandur-områdene langs sørvest-kysten. Man vet aldri presist når et hlaup kommer, eller hvor stort det blir. I verste fall skyller det med seg alt - hus, veier, broer, mus og menn - på sin vei. Det er lite som tyder på at dette kommer til å skje denne gangen, og det aktuelle området er heldigvis (men neppe tilfeldigvis) nokså grisgrendt. Men vannet stiger, veiene er stengt og alt som kan krype og gå der nede er på det sterkeste oppfordret til å pelle seg vekk. Og så er det bare å vente.

Både Morgunblaðið og RÚV er tett på begivenhetene, førstnevnte kanskje tettest for øyeblikket, men RÚV har varslet en ekstrasending kl. 12 (14 norsk tid).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar