Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

fredag 14. mai 2010

Jón Ásgeir i trøbbel

Må innrømme at jeg ligger litt på etterskudd når det gjelder de siste dagers begivenheter omkring gamle Glitnir bank, som i realiteten er et rent konkursbo - men et velsignet offensivt sådan. Tirsdag stevnet de tidligere hovedaksjonær Jón Ásgeir Jóhannesson (som inntil nylig eide det meste av Island og en god del av verden), tidligere administrerende direktør Lárus Welding samt en del andre tidligere direktører og aksjonærer for New Yorks Supreme Court. Kravet er på 2 millarder amerikanske dollar.

Islandske medier har de siste par dagene vært fulle av mer eller mindre interessante omstendigheter i saken, men den beste kilden er rett og slett Glitnirs egen pressemelding, som er usedvanlig saftig for sin sjanger. Her anklager konkursstyret Jón Ásgeir og medsammensvorne for regelrett å ha plyndret banken for å redde sine egne vaklende selskaper.

Glitnir har også sikret seg en kjennelse fra High Court i London som fryser alle Jón Ásgeirs eiendommer i hele verden, inkludert blant sikkert mye annet to luksusleiligheter på Manhattan.

Jón Ásgeir, som er på min alder, har mer eller mindre gått under jorden og uttaler seg iallfall ikke til islandsk presse. Men han skal ha trukket seg fra i hvert fall ett av sine mer profilerte styreverv, nemlig i den britiske butikkjeden House of Fraser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar