Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

onsdag 5. mai 2010

Vulkanoppdatering: Mer lava på vei opp?

Islands meteorologiske institutt Veðurstofan, som også sysler med vulkaninformasjon til allmuen, annonserte i dag at en ny lavastrøm er på vei opp under Eyjafjallajökull. Utbruddet kommer derfor trolig til å fortsette med "full kraft" de neste dagene.

Konklusjonen bygger først og fremst på jordskjelvmålinger. Siden mandag har jordskjelvene under Eyjafjallajökull igjen tiltatt, etter en stort sett rolig periode under utbruddet. I begynnelsen var disse skjelvene lokalisert relativt dypt, 20 km nede eller vel så det, men siden har de vært stadig grunnere. Det er denne utviklingen Veðurstofan tolker dithen at en ny lavabølge er på vei oppover.

I tillegg er det registrert nye bevegelser i landmassene omkring vulkankrateret ved hjelp av GPS-målinger: Landet nord for krateret beveger seg nordover, landet sør for krateret beveger seg vestover og landet i øst beveger seg østover. Det er snakk om millimeter, men like fullt klare tegn på at utbruddet vil fortsette.

I skrivende ligger vulkanen omkranset av tåke, så det er lite å se på webkameraene som er satt opp. Men det har vært hørt dype drønn over store deler av Island det siste døgnet, og i følge Veðurstofan er dette lyder fra vulkanen som bærer langt på grunn av værforholdene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar