Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

torsdag 6. mai 2010

De første økokrim-arrestasjoner

Den har tatt sin tid, økokrim-etterforskningen av den islandske finanskrisa, og folk på Sagaøya hadde vel så smått begynt å gi opp håpet om at noen noensinne ville bli stilt til strafferettslig ansvar for kreppan. Men i ettermiddag kom de første to arrestasjonene.

De to som er arrestert er tidligere administrerende direktør i Kaupthing her på Island, Hreiðar Már Sigurðsson, og hans direktørkollega i Kaupthing Luxemburg, Magnús Gúðmundsson. I følge en pressemelding fra statsadvokat Ólafur Þór Hauksson skal Hreiðar Már være mistenkt for en rekke lovbrudd, bl.a. underslag, dokumentforfalsking og brudd på ulike akjselover. De to blir framstilt for retten i morgen, og for Hreiðar Márs vedkommende har statsadvokaten bedt om to ukers varetekt. DVs temaside har det meste av informasjon som har kommet ut i saken, inkludert pikante detaljer som hvor mange pizzaer statsadvokatens kontor har bestilt til overtidsjobbingen i kveld.

Arrestasjonene i dag kom etter at det lenge har vært sparsomt med livstegn fra økokrimetterforskningen av kreppan, bortsett fra hver gang spesialrådgiver Eva Joly er innom Island og klager over mangelen på ressurser. Men det har vært tegn til økt rastløshet fra statsadvokatens side de siste par månedene, i form av razziaer i Luxemburg, frosne eiendommer på Island o.l. Spekulasjonene dreier seg nå om hvem som blir den neste, og de som tipper på tidligere styreformann i Kaupthing, Sigurður Einarsson, får ikke veldig gode odds.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar