Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

søndag 23. mai 2010

Adjø demokrati

På en meningsmåling i offentliggjort på visir.is i går, får Besti flokkurinn - parodipartiet som vil ha flere fontener og mindre gjeld - rent flertall i Reykjavík. Dersom dette blir resultatet i kommunevalget neste lørdag, betyr det slutten på folkestyre og demokrati i Islands største by. I hvert fall for de neste fire årene.

Valgforskere, medier og andre partier har store problemer med å forholde seg til Besti flokkurinn. Ingen tør helt å ta dem seriøst - forståelig nok, siden de er en åpenbar parodi. Men ingen tør heller å ta noe oppgjør med dem, fordi de ser ut til å gå av med seieren.

Hva slags politikk Besti flokkurinn kommer til å føre, er umulig å si. De mangler et partiprogram i vanlig forstand, og de fleste av valgløftene deres er utgiftsposter som Reykjavík ikke har råd til i disse trange tider.

(I rettferdighetens navn skal det sies at ett av forslagene til Besti flokkurinn innebærer økte inntekter: bompengestasjoner på grensen til Reykjavíks irriterende rike vestkantnabo og soveby Seltjarnarnes. Muligens kan også forslaget om å slå sammen Reykjavík med nabobyen Kópavogur til én by med navnet Reykó, innebære en rasjonalisering.)

På de aller fleste politikkområder vet ingen hva Besti flokkurinn står for. Hver enkelt av partiets representanter vil heller ikke vite hva de andre står for fra sak til sak. De har heller ikke noe internt partidemokrati som kan ta avgjørelser på partiets vegne. En stemme til Besti flokkurinn er derfor ensbetydende med å gi avkall på sin stemme.

Så hvorfor ønsker annenhver Reykjavík-borger dét? Det finnes selvsagt mange forståelige grunner til det: generell politikerforakt, protest mot det bestående og dets ansvar for kreppan, trøtthet over krisemaksimeringen og ønsket om noe bedre, neste uansett hva. Men uansett hva motivene er, er konsekvensene for lokaldemokratiet ødeleggende: Velgerne velger å gi avkall på sin politiske innflytelse til fordel for løfter om brød og sirkus. Det sørgelige er at de ikke en gang kommer til å få dét.

Men én ting skal Besti flokkurinn ha: De har tidenes valgkampvideo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar