Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 22. februar 2010

Icesave: Hvor står InDefence?

Island mottok lørdag et nytt avtaleforslag i Icesave-saken fra Storbritannia og Nederland. Partilederne diskuterte forslaget søndag uten å komme til enighet - men statsminister Jóhanna Sigurðardóttir er forsiktig optimist foran nye møter mandag. Men det er én faktor som er fraværende i analysene av situasjonen her på Island: Aksjonsgruppa InDefence, som klarte å stoppe den forrige Icesave-avtalen. Hva vil de mene denne gangen?


Foreløpig mener InDefence ingenting om avtalen, fordi den ikke er kjent utover en engere krets av partiledere og regjeringsmedlemmer. Én partileder fra opposisjonen har opplyst at forslaget innebærer flytende rente i stedet for fast, men utover dette er ingen detaljer kjent. Statsminister Jóhanna har sagt at forslaget ikke er helt "på linje med" det forslaget Island presenterte i London tidligere i uka, men at det "er til å jobbe med".

Forslaget Island la fram i London bygget for øvrig på en tverrpolitisk plattform som alle partier - med unntak av "senterpartiet" Framsóknarflokkurinn - var enige om. Lederen for Framsóknarflokkurinn, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, har så langt stilt seg skeptisk til de fleste bevegelser i Icesave-saken - inkludert det nyeste forslaget. Blant annet mener han at den politisk uavklarte situasjonen i Nederland kompliserer situasjonen. Hvis han har rett i dét, er det et poeng som så langt har vært underkommunisert i islandske medier.

Sigmundur Daviðs parti er i mindretall på Alltinget. Men han har en annen og potensielt mektigere kanal for å fremme sitt standpunkt i saken: Han sitter sentralt i aksjonsgruppa InDefence. InDefence er aksjonen som samlet underskrifter nok til å bevege presidenten til å stanse den forrige Icesave-avtalen. Siden den gang har gruppa arbeidet med å bygge opp et valgkampmaskineri foran folkeavstemningen 6. mars (som altså blir avlyst dersom en ny avtale kommer på plass nå). Budskapet er enkelt - Stem nei! - men InDefence er notorisk uklare på hva de vil ha i stedet. På nettsidene sine argumenterer de som om de er mot enhver form for tilbakebetaling, selv om deres eksplisitte målsetning er en bedre avtale.

Foreløpig virker det som om både politikere og media på Island later som om InDefence ikke eksisterer. Det gjorde de forrige gang også - og vi husker hvordan dét gikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar