Bevæpnet med en pc, et trådløst nettverk, en adresse i Reykjavik, et overfladisk kjennskap til det islandske språk og de fire siste månedene av et to-årig Islandsopphold, har jeg satt meg som mål å finne svaret på spørsmålet:

Hva er det som skjer på Island - EGENTLIG?

mandag 15. februar 2010

Nye episoder i Icesave-sagaen

Islands regjering har jobbet hardt de siste ukene for å bygge en tverrpolitisk plattform for nye forhandlinger med Nederland og Storbritannia om tilbakebetaling av Icesave-lånene. Hvis man ikke får til en ny avtale med hollenderne og britene, legges saken ut til folkeavstemning, og det vil de fleste partier unngå. Nye forhandlingene starter i dag, og denne gang sender Island jurister, ikke politikere, til London.

For den som har gått glipp av tidligere episoder i dette islandske skjebnedramaet, finnes korte oppsummeringer her, her og her.

Dagens episode starter i London, der en ny islandsk forhandlingsdelegasjon nå skal befinne seg. I følge dagens Fréttablaðið dreier det seg om en juridisk tung delegasjon. Stemningen i den islandske offentlighet den siste måneden har hellet i retning av at den islandske stat ikke hadde noe klart ansvar for Icesave-fadesen under det aktuelle EU-direktivet. Dette er f.eks. Eva Jolys standpunkt, og det har vært hyppig brukt av islandske medier. Mange på Island har ment at dette forhandlingskortet ikke ble godt nok utnyttet i den forrige forhandlingsrunden, og dét kan være bakgrunnen for at man nå sender en delegasjon dominert av jurister.

Delegasjonen som reiste til London i dag ledes av Lee C. Buchheit, partner i det New York-baserte advokatfirmaet Clearly Gottlieb Steen & Hamilton og ekspert på spørsmål knyttet til utenlandsgjeld. Med seg får han, i følge Fréttablaðið, to islandske høyesterettsdommere og to byråkrater fra henholdsvis Finans- og Utenriksdepartementene. Regjeringen har foreløpig ikke bekreftet dette.

Det er uklart akkurat hva slags baggasje Buchheit og hans delegasjon tar med seg til London, men det er utvilsomt én det er relativ bred politisk enighet om i Reykjavik. Det har vært et krav fra Storbritannia og Nederland at et grunnlag for nye forhandlinger eventuelt må ha bred politisk støtte på Island, slik at man ikke risikerer at en ny avtale forkastes av islendingene - for tredje gang. Den islandske forhandlingsdelegasjonen er derfor under sterkt press fra både Reykjavik, London og Haag. Og fra klokka: en ny avtale må være på plass før den planlagte folkeavstemningen lørdag 6. mars.

Og selv om delegasjonen skulle klare denne vanskelige oppgaven, finnes det en joker hjemme på Island: aksjonsgruppen InDefence. Denne gruppen domineres av det ene politiske partiet som ikke ville være med på et nytt Icesave-forlik, senterpartiet Framsóknarflokkurinn. Partiet er riktignok i klart mindretall på Alltinget, men InDefence klarte ved juletider å samle 25 % av Islands stemmeberettigede i en underskriftsaksjon mot den forrige Icesave-avtalen. Det er ingen grunn til ikke å tro at de kan gjøre det igjen.

Følg med i neste episode av... Icesave-sagaen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar